Jerinić: Brnabić ne pominje krivična dela na koja ukazujemo, a koja su u izveštaju ODIHR-a

Poslanica stranke Zeleno-levi front Jelena Jerinić ocenila je večeras da premijerka Ana Brnabić u svom obraćanju ni na koji način nije pomenula ozbiljne nepravilnosti, neregularnosti i krivična dela na koje se ukazivalo posle decembarskih izbora u Srbiji, a koje su u Konačnom izuveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o tim izborima.

U izveštaju tog međunarodnog tela, kako je rekla za televiziju Insajder, su i preporuke koje se odnose na „teške zloupotrebe državnih resursa, na brisanje granica između države i Srpske napredne stranke (SNS), ali i ozbiljna krivična dela kao što su kupovina glasova ucene pritisci na birače“.

Na pitanje kako to da dve strane jedan izveštaj tumače dijametralno suprotno, Jerinić je navela da često ima utisak da poslanici SNS-a i oni koji sede s druge strane „kao da žive u dve različite države“.

Po njenim rečima, vlast stalno pokušava da „minimalizuje značaj nekih dokumenata i formulacija“.

„Danas je to izveštaj ODIHR-a koji kao takav ekspertski dokument sadrži jednu vrstu terminologije u kojoj niko neće izričito reći ‘Da, Srpska napredna stranka je pokrala izbore’, zato što se prosto to tako ne formuliše, ali se vrlo svesno zaobilaze vrlo ozbiljni nalazi i vrlo ozbiljni navodi u izveštaju, konstatovala je Jerinić.

Dodala je da će opozicija insistirati na primeni izveštaja, kao što si insistirali i za prethodne, navodeći da će to činiti svim mehanizmima koje imaju i kao poslanici u Skupštini Srbije i kao učesnici u drugim institucijama.

Objavljeno: 29.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: