Građankama i građanima Srbije čestitamo Dan državnosti!

Zeleno-levi front čestita svim građanima i građankama Dan državnosti Srbije. Za nas je Sretenje podsetnik da su se naši preci izborili kako za nezavisnost Srbije, tako i za ideje slobode, demokratije, ravnopravnosti, solidarnosti, ljudskih i socijalnih prava.

Pozivamo sve da danas sa ponosom odaju počast našim velikim precima i da nam se pridruže u borbi da Srbiju vratimo na put Sretenjskog zaveta. Ono po čemu su Sretenjski junaci jedinstveni je poruka nepokolebljive vere u pobedu protiv nepravde, vere skromnih domaćina da njihova deca i njihovi unuci imaju pravo na budućnost u svojoj zemlji. Oni su rešili da ostanu tu i da se izbore za svoju slobodu, za svoje pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, da stvaraju društvo ravnopravnih i slobodnih građana. Posle samo jedne generacije, u Kragujevcu se 15. februara 1835. godine donosi naš prvi ustav, prožet slobodarskim duhom i zasnovan na najboljim demokratskim uzorima tadašnjeg sveta.

Svaki put kada nas ubeđuju da u Srbiji nemamo pravo na budućnost, da za Srbiju nisu sloboda i demokratija, da su ideje ravnopravnosti, solidarnosti i ljudskih, ali i socijalnih prava nama nešto strano i nametnuto, Zeleno-levi front mora da se tome suprotstavi! Ne odustajemo od Sretenjskog zaveta i zato na ovaj Dan državnosti Srbije još jednom ponavljamo ono što smo naučili od naših predaka: ovo je naša zemlja, ovo je naš grad, ovde smo odlučili da ostanemo, ovde su naša deca za koju ćemo mi ovde obezbediti budućnost i od te borbe ne nameravamo da odustanemo. Srećan nam svima Dan državnosti!

Objavljeno: 15.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: