Godinu dana borbe u Narodnoj skupštini

Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front danas obeležava godinu dana borbe u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde se se Zeleno-levi klub sa svojih pet narodnih poslanica i poslanika istakao kao jedna od najborbenijh i najaktivnijih poslaničkih grupa.

U ukupnom zbiru, naša poslanička grupa je provela najviše vremena za govornicom Narodne skupštine, dok je u prve je tri po prosečnom broju obraćanja u odnosu na broj narodnih poslanika. Šef poslaničke grupe Radomir Lazović imao je najviše obraćanja na sednicama Narodne skupštine od svih opozicionih šefova poslaničkih grupa.

Iskoristili smo svaku institucionalnu mogućnost i skupštinsku proceduru, kako bismo se borili za građane Srbije i pokazali da Srbija može da bude društvo u kojem brinemo jedni o drugima, a ne da bude društvo sa najvećim ekonomskim i društvenim nejednakostima u Evropi; da naši prirodni i javni resursi mogu da se štite i obnavljaju, a ne da budu izvor za bogaćenje privilegovanih pojedinaca koji su bliski vladajućem kriminalnom režimu, kao i da naše društvo i država mogu počivati na vladavini prava, a ne na samovolji režima koji je uzurpirao institucije.

Vratili smo politiku u Narodnu skupštinu, pokazali smo da je vreme za smenu generacija u politici, i postavili putokaze za političku promenu i smenu režima.

Zeleno-levi klub uspeo je da:

– 100% iskoristili vreme koje je na raspolaganju našoj poslaničkoj grupi. Šef poslaničke grupe Radomir Lazović je sa preko 200 obraćanja u ovom sazivu, o predlogu za formiranje anketnog odbora o masovnim ubistvima u Ribnikaru i okolini Mladenovca govorio tačno 7 sati, 26 minuta i 41 sekundu što je ubedljivo najduže ukupno obraćanje po nekoj tački u ovom sazivu. Lazović je takođe i jedan od najaktivnijih narodnih poslanika sa preko 200 obraćanja.

– 4 predloga zakona da podnese u skupštinsku proceduru:
o Za rešavanje stambene krize u gradovima u Srbiji i kojim bi se omogućile priuštive kirije prilikom iznajmljivanja stanova;
o Uspostavljanje vanrednog kriznog poreza za kompanije koje se bave proizvodnjom i trgovinom energenata (gas, nafta, električna energija dobijena iz uglja) koje su ekstra-profitirale usled poskupljenja energenata zbog agresije Rusije na Ukrajinu ali i za pravna lica koja su profitirala od kockanja, klađenja ali i ostvarivanja prihoda od prometa ili posredovanja u prometu oružjem, municijom i vojnom opremom prema inostranstvu.

– 2 predloga za formiranje Anketnih odbora: da se utvrde sve okolnosti i činjenice oko rušenja u Savamali 25. aprila 2016. godine; da se utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa pogibjom osam rudara u rudniku “Soko” 1. aprila 2022. Godine

– 3 predloga za formiranje Komisija:
o za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa ugovorom o projektu “Beograd na vodi”;
o za utvrđivanje odnosa prema antifašističkom nasleđu u Republici Srbiji;
o za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa nepostupanjem Narodne skupštine po narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma.

– 4 krivične prijave protiv sadašnjeg i prethodnog predsednika Narodne skupštine i generalnog sekretara Narodne skupštine: Vladimira Orlića, Srđana Smiljanića, Iviće Dačića i Veljka Odalovića, i Jelene Žarić Kovačević, predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a povodom kršenja zakona i procedura, kako se Narodna skupština ne bi izjasnila o narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma.

– 2 zahteva za javno slušanje smo podneli nadležnim skupštinskim odborima:
o Kako bismo predložili mere za prevenciju femicida i nasilja nad ženama
o Povodom Zakona o planiranju i izgradnji

– 1 poseban događaj posvećen zaštiti ljudskih prava i prava osoba LGBTIQ+ zajednice, organizovali smo u Maloj Sali Narodne skupštine, u toku trajanja Euro Pride-a u Beogradu

– 198 amandmana smo podneli na predložene zakone od strane Vlade Republike Srbije.

– Iskoristili 3 sednice na kojima su se mogla postavljati pitanja Vladi RS.

– 13 usmenih i pisanih poslaničkih pitanja su upućena Vladi RS.

– 82 zahteva za davanja obaveštenja i informacija iz delokruga Vlade RS postavili su naši poslanici

– 81 građanin i građanka posetili su Narodnu skupštinu i razgovarali sa narodnim poslanicima i narodnim poslanicama o načinu da se reši problem sa kojima se suočavaju

– 21 sastanak u Narodnoj skupštini sa predstavnicima organizacija civilnog društva i udruženja građana

Zajedno sa drugim poslaničkim grupama prodemokratske i proevropske opozicije, podneli smo:

– 1 predlog Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti Zakona o socijalnoj karti kojim se odmaže umesto da se pomaže primaocima novčane pomoći i drugih mera socijalne pomoći;
– 1 predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i na teritoriji Smedereva i Mladenovca.
– 1 interpelacija Vladi RS, odnosno zahtev da se raspravlja o odgovornosti Siniše Malog, a povodom njegovog vređanja opozicije na sednici Narodne skupštine. Zahtev za interpelaciju može voditi razrešenju ministra.

Objavljeno: 01.08.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: