Evropske zelene partije podržale ZLF na kongresu u Lionu

Predstavnice Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF i Natalija Stojmenović, odbornica ZLF u Skupštini grada Beograda u prethodnom sazivu, učestvovale u Proširenom kongresu Evropske zelene partije u Lionu.

Ovom prilikom je naša delegacija generalnoj sekretarki i članovima Izvršnog komiteta Evropske zelene partije i zelenim poslanicima i poslanicama Evropskog parlamenta, predstavila situaciju u Srbiji nakon izbora. Ovi poslanici će 8. februara biti u prilici da glasaju za rezoluciju EP o stanju u Srbiji nakon izbora.

Biljana i Natalija su se sastale sa nekoliko ministara zelenih partija u vladama zemalja članica Evropske unije, koji su učestvovali u radu Kongresa i upoznale ih sa zahtevima koalicije Srbija protiv nasilja za međunarodnom istragom koja bi detaljnije ispitala izbornu prevaru na decembarskim izborima. Svi sagovornici su poslali snažnu podršku Zeleno-levom frontu i građanima i građankama Srbije da istraju u borbi za evropsku demokratsku Srbiju. Posebno je podvučeno da se osim vaninstitucionalnih moraju koristiti i sva institucionalna sredstva borbe. Za evropske partnere je nedopustivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU nema osnovnih uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Na Kongresu Evropske zelene partije su izabrani nosioci liste evropskih zelenih pred izbore za Evropski parlament – Bas Ajekout iz holandske Zelene levice i Teri Rajntke iz nemačkog Saveza 90/Zeleni. Izglasan je i Zajednički manifesto za evropske izbore 2024. godine, u kojem se ističe da Evropska unija mora održati obećanje dato zemljama kandidatima za članstvo, što uključuje i Srbiju.

Objavljeno: 05.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: