Era korupcije i pogrešni prioriteti lokalne vlasti u Užicu

Zeleno-levi front Užice još jednom poziva predstavnike lokalne vlasti u Užicu da javnosti objasne sumnjive javne nabavke u okviru programa “Prestonica kulture Srbije”. 

Tokom februara smo razotkrili manipulacije javnim novcem od strane gradske vlasti prilikom izbora scenariste i reditelja u okviru programa “Prestonica kulture”, a zatim i sumnjive radnje prilikom rekonstrukcije Velike sale u Gradskom kulturnom centru. Vrednost radova je sa prvobitnih 600.000 eura, nakon 6 meseci i 4 izmene ugovora, bez jasnih i svrsishodnih objašnjenja uvećana za više od 50.000 eura. Do danas niko iz lokalne vlasti nije našao za shodno da objasni na koji način se troše javna sredstva u okviru ovog programa, već je suprotno Ustavu i na neprimeren način to pokušala da uradi vladajuća partija. Ćutanje na legitimne upite o trošenju javnog novca i sakrivanje vlasti samo još više produbljuje sumnju u koruptivnost sprovedenih javnih nabavki.

Ono što budi dodatnu sumnju, a ukazuje na strah lokalne vlasti od razotkrivanja njihovih koruptivnih poslova, je i vest na sajtu grada kojom se javnost obaveštava da je 27. februara gradonačenica obišla radove na rekonstrukciji velike sale GKC-a. Iako ova poseta ne predstavlja nikakvu vest, u njoj se veoma stidljivo pokušava opravdati drastičan skok cene ovih radova. Između brojnih nebuloznih objašnjenja o razlozima za pomeranje rokova za završetak radova i enormno povećanje cene, kao jedno od krajnje neprimerenih objašnjenja navodi se da je “u samoj sali projektom je planiran ravan plafon, a mi smo u skladu sa zahtevima mladih koji će ovde najviše i boraviti uradili moderan plafon sa adekvatnom rasvetom”.

Postavlja se pitanje na koji način su mladi izrazili želju za modernim i skupim plafonom? Da li u Užicu postoji reprezentativna organizacija mladih koja je zahtevala ovakve radove? Da li je eventualno među mladima sprovedena anketa o izgledu plafona u velikoj sali GKC-a? Odgovor je veoma prost, mladi se nisu ni izjašnjavali o ovoj temi, niti je skupi plafon njihova želja, već se radi o korupciji lokalne vlasti koja pokušava da se sakrije iza mladih u Užicu. A koliko je lokalnim vlastima do mladih stalo govori tek objavljeni Javni konkurs za finansiranje programa za omladinu za koji je opredeljeno 2 miliona dinara za celu 2024. godinu. Otrpilike isti iznos iz budžeta lokalna vlast je izdvojila za interaktivnu eko solarnu klupu koja je početkom godine postavljena na platou ispred gradske kuće. Pitamo gradonačelnicu koliko omladinskih projekata od opšteg interesa za lokalnu zajednicu koji treba da obezbede kvalitetne edukativne, kulturne i zabavne sadržaje za mlade, podršku talentima, socijalno ugroženim i mladima sa invaliditetom može da stane na jednu malo pametniju klupu? 

Naš grad je decenijama unazad suočen sa trendom odliva mladih. Malo ko se od njih nakon studija vrati u Užice, jer im rodni grad pruža malo mogućnosti i lošu perspektivu. Iako su lokalnoj vlasti usta puna floskula o načinima za smanjenje ovog negativnog trenda, suštinski se po ovom pitanju ništa ne radi što pokazuju i projekti poput ovog, kao i raspodela sredstava iz budžeta. Lokalna vlast opravdava koruptivne radnje željama mladih, a istovremeno za omladinske projekte opredeljuje isto novca kao i za instalaciju klupe, šalje jasnu poruku da će se negativan trend ne samo nastaviti, nego i negovati. 

Umesto suludih projekata i neodgovorne politike potreban nam je grad sa vizijom za mlade i Užice u koje će se oni vraćati i ostajati, gradeći sopstvenu budućnost.

Objavljeno: 28.02.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: