Đorđević: Šta je na sastanku bilo, a šta će vam Brnabić verovatno reći

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta rekla je da vlast na današnji sastanak s delom opozicije nije došla sa konkretnim predlozima “na papiru”. “Čuli smo neke nove stvari, ali nismo se suštinski pomakli i ja mislim da će oni izaći s tim da su oni nešto prihvatili što smo mi tražili, a to nije ono što smo mi tražili i nisu u dobroj veri to prihvatili”, naglasila je.

Kako saznajemo, obraćanje Ane Brnabić očekuje se u 14h.

Đorđević je izjavila je da se dosta razgovaralo o podnetom predlogu o izmenama ustavnog zakona i da su imali jednu stručnu raspravu.

„Dakle, nama je danas predočeno od strane generalnog sekretara kako se ispunjavaju ti naši zahtevi. Jedan zahtev je bio ta komisija za reviziju biračkog spiska za koju smo mi jasno rekli da mora da ima zakonski osnov. Njihov predlog je da to bude Radna grupa u okviru Odbora za pravosuđe i da se zadaci te radne grupe formulišu tek kad se ona obrazuje. Dakle, mi u suštini se verovatno pričamo o tome koje bi nadležnosti ta komisija morala da ima da bi mogla da reši problem revizije biračkog spiska. Jer je to problem koji smo identifikovali, zato smo i predložili to rešenje“, navodi, dodajući da oni negiraju da tog problema nema.

Mi tvrdimo da ga ima i ima dosta dokaza da ga ima – što snimljenih u različitim istraživačkim tekstovima, a i onim snimcima u slučaju Male Krsne, što u izveštajima Crte, navela je podsećajući da je sve to pomenuto i u finalnom izveštaju ODIHR.

„Dakle, oni suštinski negiraju ovaj problem… Kažu hoćemo da vam učinimo, da vam damo tu radnu grupu, ali nećemo da pričamo unapred o nadležnostima. Crta je dala jedan detaljan spisak toga šta bi to telo, nazovimo ga tako komisija, trebalo da radi. Mi smo dali nešto možda malo uže. I CeSID je dao isto neke predloge. Dakle, mi nismo dobili neki papir koji možda daje nekakav siže svega toga i predlog koji dolazi od Ane Brnabić šta je to, koje bi nadležnosti i to radnu telo imalo. Nego nam je samo pročitano ko bi ušao u njen sastav, niti kako bi donosila odluke niti šta bi bile njene nadležnosti. Tako da to nije odgovor na naše pitanje. Njihova tvrdnja da oni to rade, da bi to moglo već sutra da se formira, jer oni žure, a „mi sada odugovlačimo“. A oni žure tako što 12 godina ne rešavaju problem biračkog spiska. Pa sad moraju da požure da formiraju neku radnu grupu koja neće imati nadležnosti koje treba da ima, jer žure, a mi sada odugovlačimo. Mislim, to će Ana Brnabić govoriti. Da vam objasnim zašto to nije tačno“, navela je, pred obraćanje predsednice Skupštine Srbije.

Isto tako smo govorili i o tom našem predlogu o radnom telu Narodne skupštine koje bi radilo na ispunjavanju svih preporuka ODIHR-a i oni tu opet nisu izašli sa nekakvim tekstom kako bi taj predlog trebalo da izgleda, navela je. Mi smo svi dostavili neke naše predloge na papiru, oni nisu izašli s nekim tekstom – oni su nama samo pročitali – ovi ljudi bi činili to radno telo, nisu rekli niti kako se donose odluke, niti kako ono radi itd. I prosto to nije adekvatan odgovor na ono što smo rekl, navela je.

„To nije stvarno prihvatanje. Možda da ima želje da se to stvarno prihvati, možda su oni, ne možda, apsolutno su morali da dođu sa nekim papirima. Čak i za ove stvari oko kojih se načelno slažemo“, kaže.

Čuli smo neke nove stvari, ali nismo se suštinski pomakli i ja mislim da će oni izaći s tim da su oni nešto prihvatili što smo mi tražili, a to nije ono što smo mi tražili i nisu u dobroj veri to prihvatili, naglasila je.

„Tako da, u tom smislu, ono što smo na kraju čuli je da će nam generalni sekretar sutra, ne znam kako nije mogao stigne danas, poslati neki papir kako bi to možda trebalo da izgleda, prosto – o tom argumentu koliko oni žure govori i to da oni ne mogu danima da pripreme te papire. A mi možemo i stalno iznalazimo nove i nove predloge kako da rešimo krizu“, ponovivši da od vlasti nisu dobili ništa na papiru.

Objavljeno: 17.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: