Đorđević: Kampanju je lakše voditi kada ste jednom nogom u institucijama

Na pitanje na koji način se lokalne zajednice pripremaju za redovne izbore koji će uslediti u aprilu i maju u nekim opštinama i mestima, Đorđević je objasnila šta ne sme da se ponovi nakon lekcije koju je opozicija naučila na izborima 17. januara.

„I ranije smo znali za razne neragularnosti i nepravilnosti na izborima ali ono što je ključno za ove prošle je konkretno vezano za lokalne izbore. To prekrajanje biračkog tela, je prevashodno bilo dizajnirano za Beograd ali i za lokal. Raspišete lokalne izbore u 65 opština u januaru a za proleće ostavite 100 opština, to jasno ukazuje na očekivanje vlasti da će prebacivati glasače iz onih gradova u kojima se ne glasa u one u kojima su izbori. Očekujemo da će oni to raditi i na proleće“ rekla je Đorđević.

Podsetila je da zbog kriminalnog izbornog inženjeringa opozicija traži ponavljanje izbora ali i međunarodnu istragu, osnivanje ekspertske komisije, koja će se pre svega baviti biračkim spiskom.

Na pitanje kakav je postpraznični plan opozicije što se tiče protesta, koji su prekinuti uoči praznika, podseća da izbori nisu finalizirani i da pravni institucionalni deo još traje i na njima rade njihovi pravnici.

„Delujemo na više frontova, jedan od njih je ponovo okupljanje građana i kada se dogovorimo oko toga izaći ćemo sa tim informacijama“, najavila je.

Polemika koja se poslednjih dana vodi u javnosti oko toga da li opozicija treba da prihvati mandate, da li ići dalje kroz institucionalnu borbu ili ne, pokazala je da unutar koalicije „Srbija protiv nasilja ni oko toga ne postoja saglasnost svih stranaka.

„Postoji ta teza po kojoj, ako prihvatite mandate i uđete u parlament, vi ste izdajnici opozicije. To je za mene pervertirana logika i ja je ne prihvatam.Tokom naše borbe, koja je krenula sa aktivizmom, uvideli smo razmere našeg uspeha samo sa takvim delovanjem i rekli – moramo sada da uđemo u institucije i delujemo na oba fronta. To je naša strateška odluka koju smo sebi zadali kao organizaciji. Mi nikada nismo bili lojalni ni kooptirani u vladajuću stranku, sada će nas biti više i moći ćemo da blokiramo neke procese, ukoliko bude potrebno.

Smatra da će, ukoliko opozicija ne prihvati mandate, sastav parlamenta biti isti kao i 2020. godine.

„Ne možete da vodite i preuzmete vlast ako ne razumete taj sistem iznutra i ne vidite šta sve oni rade loše. To ne znači da ste lokalna opozicija, da ste kooptirani, naprotiv“, zaključila je koopredsednica „Zeleno-levog fronta.

Objavljeno: 10.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: