Đorđević: Jednom nogom na ulici, drugom u institucijama protiv Rio Tinta

Srbija nažalost ne poštuje ni sopstvene ekološke standarde a mnogi i nisu strogi koliko bi trebalo da budu jer Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim na šta je ZLF više puta ukazivao. Zbog toga ćemo delovati u skladu sa svojom parolom “jednom nogom na ulici, drugom u institucijama” i suprotstavljati se svim štetnim projektima, pa i ovom i u tome ćemo, kao i uvek, sarađivati sa svima sa kojima učestvujemo u borbi, kaže za Danas kopredsednica ZLF Biljana Đorđević.

Komentarišući ponovno aktuelizovanje projekta Jadar komapanije Rio Tinto i govoreći o narednim koracima svoje stranke, ona podseća na skrivanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora koja je predata Narodnoj skupštini i koja bi, kako kaže, otvorila širi društveni i politički dijalog o ovoj temi tamo gde mu je i mesto u ustavnim demokratijama.

To skrivanje je, prema njenim rečima, pokazalo da je projekat samo formalno privremeno zaustavljen i potvrdila da Srbija zapravo i nije prava ustavna parlamentarna demokratija.

– ZLF je zbog skrivanja ove narodne inicijative podneo krivične prijave protiv prethodnih predsednika NSRS Ivice Dačića i Vladimira Orlića ali i sadašnje ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu a tadašnje predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević. Zbog toga je neubedljiva priča sadašnje predsednice Skupštine Ane Brnabić o dijalogu u parlamentu jer se taj dijalog o ovoj temi izbegavao kršenjem ustava i zakona – ocenjuje ona.

Kako zaključuje, dok Srbija ne postane zemlja demokratije i vladavine prava u kojoj se veruje onima na vlasti da se vode javnim interesom, ne možemo a da ne sumnjamo da su svi naprednjački projekti, a takav je i projekat Jadar, štetni po sve građane Srbije, njihovu okolinu i zajedničku budućnost.

– Rio Tinto ima izuzetno lošu reputaciju kao kompanija, način na koji funkcioniše litijumska groznica u Evropi i svetu ne vodi ka pravednoj energetskoj tranziciji, a građani Srbije ne samo što ne mogu da priušte električna vozila zbog kojih se litijum kopa, već se bore sa zagađenjem i na drugim mestima širom zemlje za šta režim ne pokazuje interesovanje – ukazuje Đorđević.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je za Fajnenšl tajms naveo da bi rudnik litijuma u Srbiji mogao biti otvoren 2028. ukoliko kompanija da određene garancije. Ova izjava je ponovo pokrenula nezadovoljstvo dela građana Srbije i stručne javnosti.

Žitelji Gornig Nedeljica, gde je planiran rudnik, i kološke organizacije najavljuju protest 28. juna od 19h u Loznici ispred Vukovog doma kulture.

Objavljeno: 25.06.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: