Đorđević: EU treba da sankcioniše ovu kriminalnu vlast, a ne građane

Evropski Parlament je usvojio rezoluciju o nedavnim dešavanjima na Kosovu, kojom se poziva na uvođenje mera protiv srpskih vlasti zbog Banjske. Mere protiv Vlade Srbije su najavljene ukoliko se dokaže njena direktna umešanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj, na severu Kosova.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd smatra da ovakav scenario nije neočekivan s obzirom na to da je Vlada Srbije sarađivala sa kriminalcima koji su već pod sankcijama SAD Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem.

“Rezolucija Evropskog parlamenta nažalost nije iznenađenje i mi smo upozoravali na pogubne posledice ove vlasti po građane Srbije i njihovu evropsku budućnost. Mnogi funkcioneri ove vlasti se ili nalazi pod sankcijama, ili se blisko povezuje sa ljudima na interpolovim listama. Ukoliko bude sankcija, one moraju biti usmerene ka pojedincima koji su direktno odgovorni za događaje u Banjskoj. Ono protiv čega smo je zamrzavanje IPA fondova, jer je to faktički sankcija koju će osetiti građani. Sama mogućnost da se takva pretnja realizuje je pokazatelj da moramo da na izborima da smenimo ovu vlast jer Vlada koja je najpoznatija po broju kriminalaca povezanih sa njom ne može da nas vodi u bolju budućnost”, kaže Biljana Đorđević, narodna poslanica Zeleno-levog fronta.

Zeleno-levi front poziva na odgovornost u razrešenju krize na severu Kosova i zahteva temeljnu istragu, kao i povratak pregovorima koji doprinose smirivanju tenzija i olakšavanju života na severu Kosova. Takođe, zahtevamo da vlasti u Beogradu i Prištini hitno postignu dogovor o redosledu koraka na implementaciji Ohridskog sporazuma radi normalizacije života. ZLF poziva na obnovljen dogovor o funkcionisanju nadnacionalnih regionalnih organizacija, a Vladu Kosova da hitno objavi nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Objavljeno: 19.10.23.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: