Dan grada Novog Sada: Šta je i zašto nam je neophodna DECENTRALIZACIJA?

Zajednička tribina odbora Zeleno-levog fronta u Novom Sadu, odbora Zajedno u Novom Sadu i političke platforme „Solidarnost“, osvetlila je često zapostavljenu političku temu decentralizacije Srbije. 

Tribinu je sa započeo dr Radivoje Jovović iz političke stranke „Zajedno“, koji  je govorio o definisanju autonomije i lokalne samouprave u Ustavu Republike Srbije, kao i o tome da li je taj Ustav sproveden u praksi. Jovović je pojavu autoktratizma u liku SNS-a doveo sa centralizacijom Srbije na početku prve decenije 21. veka. Apatija mladih i nebavljenje politikom, prema Jovoviću, je upravo posledica ekstremne centralizacije u Srbiji. Jovović je takođe govorio o tome šta bi značila decentralizacija i povratak autonomije i lokalne samouprave u okviru Republike.

Svetomir Nikolić ispred političke platforme „Solidarnost“ je govorio o tome šta bi to značila decentralizacija i dao potencijalne ideje: od toga da se ponovo uvede finansiranje lokalnih medija, te da Novi Sad ima svoj zvanični lokalni medij, do toga da se redefinišu izborni uslovi i da se mesnim zajednicama da mogućnost da kontrolišu izborne spiskove, te da se ukloni strah od toga da se Srbija federalizuje ili konfederalizuje.

Član Zeleno-levog fronta dr Aleksandar Matković  je obradio temu nužne decentralizacije političkih partija iznutra. Matković je govorio o dramatičnom gašenju marksističkog centra u Novom Sadu 1991. godine kada se zvanično ukidaju i političke škole u Novom Sadu i Srbiji po naredbi Slobodana Miloševića. To je, prema Matkoviću, dovelo do potpune izmene uloge članstva u partijama te do centralizacije partija, što je trend koji je na žalost nastavljen posle pada Miloševića u strankama poput DS-a za vreme Tadića. Matković je naveo i ekstremne primere iz drugih zemalja poput Grčke gde je odsecanje veze sa bazom poput slučaja Sirize dovelo do dugoročnog urušavanja partije. U svetlu novih okolnosti poput naseljavanja birača iz drugih država koje se desilo u Beogradu, potrebno je decentralizovati partije kako se isto ne bi ponovilo i na lokalnim izborima – poput predstojećih u Novom Sadu.

Novinarka  Ana Hegediš Lalić, je istakla ogromnu centralizaciju medija u Srbiji, koja je dovela do toga da je na terenu jednostavno zapostavljen ogroman niz političkih pitanja u gradovima i mestima širom Vojvodine. Ona je obogatila tribinu primerima iz novinarske prakse koji su ilustrovali probleme poput nedostataka kadrova da bi se pokrivale i osnovne teme van glavnog grada Republike.

Nakon uvodnih izlaganja, usledila je živa rasprava u toku koje su se javili predlozi za dodatnu izmenu izbornih pravila, kao i zahtevi od strane pojedinih studenata za daljim približavanjem pitanja decentralizacije mladim ljudima te za dubljim obrađivanjem ove teme.

Celu tribinu možete pogledati ovde:

Objavljeno: 01.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: