Biljana Đorđević: Zbog velikog nepoverenja, ključno da svi izbori budu istog dana

Veliko nepoverenje vlada između vlasti i opozicije, zbog čega je ključno da svi izbori budu istog dana, istakla je Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta.

Govoreći o jučerašnjim konsultacijama kod Ane Brnabić, Đorđević kaže da kada kamera nema, do nekog dijaloga i može dođe.

„Nisam bila preterano iznenađena pokušajem dijaloga. Ti sastanci, kada nema kamera, može da se razgovara. Kada je opzicija pokušala da konteskt ODIHR-a, u smislu krađe izbora, istakne, bilo je reakcija, ali dominiralo je zahvaljivanje jednih drugima što pokušavamo da razgovaramo.

Tokom izbora Ane Brnabić za predsednicu isticano je da ona želi dijalog, podseća.

„Ona je zatražila od generalnog sekretara da više nemamo obezbeđenje u velikoj sali, što pozdravljamo. Tek treba da vidimo kako će izgledati kada ona bude predsedavala sednicom. Znamo da neće biti kao iza zatvorenih vrata, ali videćemo u kojoj će meri ona poštovati Poslovnik“, rekla je.

Upitana šta znači izjava Miloša Jovanovića da ako svi izbori ne budu održani istog dana – nema izbora, Đorđević kaže da se radi o ispunjavanju minimalnih uslova da izbori budu pošteni i slobodni.

„Sveli smo na tri zahteva, ali to ne znači da smo druge isključili, već da su ove ključne. Dobili smo načelnu saglasnost za ispunjavanje prva dva uslova – komisiju za birački spisak i ravnomernu zastupljenost u medijima – ali da li će to stvarno biti ispunjeno je pitanje poverenja. To povrenje mi u ovom trenu nemamo razloga da imamo“, podvukla je ona.

Treći zahtev je, kaže, prostor u kome se to poverenje može lakše pokazati.

„Ako ispunite treći zahtev, kada raspišete izbore u istom danu, potpomažete ovom prvom zahtevu koji se tiče biračkog spiska. Idealno bi bilo da se lokalni izbori raspišu isti dan u celoj Srbiji, jer dobar deo dokaza koji su vezani za izborne manipulacije tiče se migracije birača. Mi to nažalost nemamo, jer su oni raspisali izbore u 65 lokalnih samouprava bez ikakvih razloga. Gradonačelnici su dali ostavke, a to nikad nisu obrazložili“, podsetila je Đorđević.

Upitana šta će opozicija raditi ukoliko ne bude ispunjenja trećeg zahteva, Đorđević kaže da ukoliko ima volje, ima i načina.

Kada je reč o medijskoj slici, Đorđević dodaje da su oni ranije imali ideju o nezavisnoj komisiji koja bi pripremila obavezujuće uputstvo – kako da ispoštujete zakon, a da se ne mešate u uređivačku politiku.

„Podataka ima dosta kako su predstavljene parlamentarne stranke i važni problemi građana o kojima se ne priča na javnim servisima“, kaže ona.

Na pitanje – ako Ana Brnabić kaže da je taj zahtev prihvaćen, kako to ona odlučuje o uređivačkoj politici npr. RTS-a, Đorđević kaže da je presednica Skupštine predložila sastanak.

„Oni vešto koriste tu situaciju da kažu da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti, a da u drugoj beže od nje. Zato ja važno pitanje poverenja, jer je lako rečeno da su ta zahteva prihvaćena, ali tek treba da vidimo šta to znači“, rekla je ona.

Đorđević podseća da je ona još i ranije ukazivala da je vlast manipulisala tvrdnjom da je Radna grupe za verifikaciju biračkog spiska 2019. godine završila svoj rad zbog nesklada za zaštitom podataka o ličnosti.

„To nije tačno. Preložili smo metodologiju koja će poštovati taj zakon. To pitanje je njima bolno i pitanje je, čak i ako se formira ta komisija, šta će njene nadležnosti biti i koliko će joj informacija biti dostupno“, navela je.

„Imamo Skupštinu koja non-stop donosi zakone po hitnom postupku“

Beogradski izbori biće raspisani sutra, a Đorđević kaže da su predložili mehanizme bilo da budu 2. juna ili kasnije.

„Ima mehanizama koji bi omogućili raspisivanje svih izbora u isto vreme. To nije praksa koja je nepoznata u zemljama u regionu. Kada imate političku krizu, postoje pravni insturmenti da se postigne politički dogovor. Može biti rizično da menjate nešto zarad trenutka, ali mi smo u Skupštini koja stalno donosi lex specialis-e, zakone po hitnom postupku, uzima suverenitet građana…“, podsetila je ona.

Đorđević smatra da izbori treba da budu što kasnije, jer će tako biti vremena da se radi na rešenju svih problema – ali pod uslovom da stvarno postoji želja za demokratskim promenama.

„Međutim, ukoliko za tako nešto nema spremnosti, mislim da u nekoj meri to može da se uradi i sa datumom 2. juna. Nepoverenje je veliko među nama, ali u teroriji je moguće srediti neke stvari u kraćem roku i vratiti poverenje građana. Baš zato je ključno da svi izbori budu u isto vreme, jer je to pitanje i legitimiteta i efikasnosti. Nikada ranije nismo imali tu situaciji da na svakih mesec ili dva imamo neke lokalne izbore“, zaključila je ona.

Objavljeno: 03.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: