Biljana Đorđević: Akušersko nasilje je rodno zasnovano nasilje

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta ukazuje da je veliki problem akušerskog nasilja i u procedurama, da će se na tome videti koliko je Ministarstvo zdravlja spremno nešto da pokrene.

„Dakle ima prostora za preispitivanje tih procedura i ako se to želi, onda je to baš uloga onih koji su u Ministarstvu da tako nešto pokrenu. Zato mislim da ćemo na tome videti da li su zaista zainteresovani nešto da urade ili samo imaju krizni menadžment ove situacije da se ništa ne promeni. Mora da se pokrena sistemska rasprava o tome šta uopšte nije u redu“, ocenila je Đorđević.

Dodaje da se mnoge žene nađu u situaciji da i kada prepoznaju da nešto nije u redu da se uplaše i da kažu da je bolje da ćute.

„Dakle, sistemski je tu nešto postavljeno kako ne treba i da se vi zapravo ne osećate dobro. Komunukacija je nešto što može da se popravi sa malo para, ali se niko time ne bavi“, ocenila je sagovornica N1.

Đorđević je naglasila da nikom nije u interesu da ovo bude hajka na lekare, „jer su nam oni potrebni“, ali, kako je navela, ovo je i odgovornost samih lekara da podignu glas.

Ukazala je da se vlast u Srbiji ovom temom bavi jednokratno i da povećanjem roditeljskog dodatka pokušava da nadomesti siromaštvo u zemlji.

„U velikoj meri to mora da ide u paketu i mora da bude praćeno drugim stvarima, jer se mi ne odlučujemo na decu samo zato što ćemo imati taj novac, nego što moramo da imamo osećaj da imamo poslove na kojima smo bezbedni, da će žene moći da se varate na tržište rade, jer od toga mnogo zavisi njihova nezavisnost i odluka da li će se opredeliti za drugo i treće dete“, zaključila je Đorđević.

Objavljeno: 23.01.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: