Besplatni udžbenici nisu milostinja, već pravo naše dece

Tržište udžbenika u Srbiji je oko 100 miliona evra godišnje, a izdavačke kuće, uglavnom strane, kartelskim udruživanjem ostvaruju enormno visoke profite. Da bi sačuvale kartelski monopol i profit, one angažuju i izdašno, novcem roditelja, plaćaju svoje korumpirane lobiste, uglavnom direktore škola, načelnike školskih uprava a sve pod pokroviteljstvom vladajućih struktura. Кoriste se raznim iznošenjem neistina radi obmane roditelja i nastavnika kao i različitim oblicima pritisaka i ucena na njih.

Monopolistima, kao i njihovim saradnicima, nikako ne odgovara da se onome ko plaća udžbenike (roditeljima) dozvoli da ravnopravno učestvuju u odabiru udžbenika, niti da na tržište udžbenika uđe bilo koji subjekt koji može da im uskrati enormno visok profit. Njima jednostavno odgovara da roditelji nastave da plaćaju najskuplje udžbenike, što predstavlja direktan atak na na budžet roditelja i države koja je, deklarativno, imala nameru da uredi ovo tržište raznim predlozima zakona kao i Izveštajem o Analizi stanja konkurencije na tržištu udžbenika za Osnovno obrazovanje na teritoriji Republike Srbije u periodu od 2018. Do 2020. Godine koji je sačinila Komisija za zaštitu konkurencije osnovana od strane Ministarstva prosvete.

U ovom izveštaju se navode pokušaji uređenja tržišta kao i primeri dobre prakse iz zemalja u okruženju. Naime, udžbenici u svim bivšim Republikama – državama su besplatni osim u Bosni i Hercegovini. Кod nas to nije urađeno jer, po izjavi sadašnjeg predsednika države, time bi monopolisti poput nemačke izdavačke kuće ,,Кlett’’ povukli svoje investicije iz Srbije.

“Vlast u Beogradu opet najavljuje populistička rešenja poput “vaučera” za udžbenike pred Beogradske izbore, zaboravljajući da i deca van Beograda zaslužuju ostvarivanje prava na besplatno obrazovanje, a ne milostinju od 5.000 dinara za kupovinu udžbenika za prvake, kao prošle godine u Nišu” – Dejan Petrović, učitelj, član Zeleno-levog fronta u Nišu.

Sve ovo ne sprečava čelnike lokalnih samouprava, poput Beograda, da opet na višestruku štetu budžeta sakupljaju političke poene ,,darivajući”, navodno, besplatne udžbenike i vaučere roditeljima, pri čemu ne uzimaju u obzir da na ovaj način vrše diskriminaciju ostatka roditelja van Beograda.
Ovo ,,dobročinstvo” će biti, ipak, naplaćeno kroz razne namete i to ne samo roditeljima na teritoriji grada Beograda već svima, a ogromna zarada će se sliti u džepove monopolističkih izdavčkih kartela i njihovih saradnika (direktora škola, načelnika školskih uprava, rukovodećih vladajućih struktura).

I dok očekujemo da li će i kada biti zakazani lokalni izbori u Nišu, kako bi videli šta ove godine obećavaju roditeljima dece, vredi podsetiti se da je prošle godine ova vlast na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski umesto ostvarivanja prava na besplatne udžbenike svoj deci, omogućila samo milostinju u vrednosti od 5.000 dinara I to samo đacima prvacima.

Dejan Petrović, učitelj, član odbora Zeleno-levog fronta iz Niša

Reakcija na tekst u novinama Nova pod naslovom “Đaci iz celog regiona dobijaju udžbenike za džabe, a u Srbiji ih roditelji papreno plaćaju: Besplatne knjige sad neizvesne i u Beogradu”

Objavljeno: 10.04.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: