AŽF svim ženama želi moćan i borben 8. mart!

Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta, želi moćan 8. mart, Međunarodni dan žena, svim ženama, radnicama i saborkinjama. Pored uobičajenog isticanja važnosti radničkih prava i dostojanstveno uslova rada za žene, kako je godinu iza nas obeležio niz svedočanstava o stravičnim slučajevima akušerskog nasilja, dok pritisak na žene da rađaju od strane države ne jenjava, ove godine želimo da ovaj praznik posvetimo i pitanjima reproduktivnog zdravlja, kao i poboljšanju uslova i rešavanju sistemskih problema vezanih za ova pitanja. 

Autonomni ženski front će ovaj praznik dočekati borbeno, uz organizovanje razgovora sa građankama u 9 gradova i opština u Beogradu i širom Srbije o problemima, kao i rešenjima iz oblasti radnih prava i ženskog reproduktivnog zdravlja koje je Zeleno-levi front davao kroz predloge javnih politika i koje će nadalje zastupati u institucijama. Razgovaraćemo sa građankama i građanima o našim namerama da svaka žena ima pristup besplatnom ginekološkom pregledu, da ima besplatne menstrualne proizvode, dostojanstvenu zdravstvenu negu u menopauzi i pravo na siguran i bezbedan porođaj. U duhu 8. marta razgovaraćemo i o radnim pravima žena, pre svega o pravu na siguran ugovor, kao i našim inicijativama za ukidanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima koji ponajviše ugrožavaju žene, kao i o pravu na adekvatno plaćeno osmočasovno radno vreme i odmor. Umesto karanfila, želimo da našim sugrađankama iz Srbije damo glas, te ćemo ih pozvati da podele sa nama kako bi trebalo da izgleda funkcionalan sistem koji radi u službi žena, kao i informacije o tome koje su loše prakse sa kojima se susreću u našem društvu. 

Ovom akcijom Autonomni ženski front želi da poruči da hoćemo prava svaki dan, a ne samo karanfil za 8. mart i da ćemo se za ista beskompromisno boriti u institucijama i na ulici, stoga ćemo se i pridružiti Maršu za radna prava žena – Uvek na pravoj liniji, na platou na Trgu Slavija, u Beogradu, danas od 18 časova. 

Objavljeno: 07.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: