AFŽ osuđuje sudsku presudu Aidi Ćorović zbog murala Ratka Mladića

Autonomni ženski front u okviru Zeleno-levog fronta izražava podršku mirovnoj aktivistkinji Aidi Ćorović i najoštrije osuđuje presudu Prekršajnog apelacionog suda po kojoj je ona osuđena za gađanje jajima mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Sramno je da se Aida Ćorović poziva na izdržavanje zatvorske kazne nakon što je dobila
novčanu kaznu zbog simboličkog čina građanske neposlušnosti. Ovaj čin je jasno ustajanje u odbranu antifašističkih i mirovnih vrednosti, i umesto da suzbija promociju ratnih zločinaca, ovom odlukom naše pravosuđe jasno poručuje da staje u odbranu lika i dela osuđenog ratnog zločinca.

Podsećamo da je do te situacije dovelo odustvo adekvatne reakcije Vlade Srbije i gradske uprave Beograda, koja ne samo što nije sama sprovela uklanjanje murala, već je i zabranila aktivistima da to učine zbog navodne opasnosti od sukoba sa pristalicama Ratka Mladića.

Hvala Aidi na ovoj nepokolebljivoj i hrabroj odluci da se suprotstavi sistemu koji kažnjava one koji se bore za ljudska prava i mir, a dopušta da se javni prostor i celo društvo kompromituje promocijom ratnih zločinaca, govora mržnje, pretnji i nasilja. Aida, slobodarska i slobodna, pravdoljubiva i miroljubiva Srbija je uz tebe!

Objavljeno: 15.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: