Evropska zelena partija: Podrška Srbiji protiv Rio Tinta – podrška preko 40 Zelenih partija širom Evrope

Evropska zelena partija (EGP) javno je podržala građane Srbije u borbi protiv odluke srpskih vlasti da dozvole multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto rudarenje u dolini Jadra, saopšteno je na konferenciji za medije Zeleno-levog fronta.

“Korist od aktuelnog projekta ekstrakcije litijuma u Srbiji pripašće kompaniji Rio Tinto, ostavljajuć‌i nemerljivu štetu životnoj sredini i lokalnom stanovništvu.” – poručili su iz Evropske zelene partije.

Evropsku zelenu partiju čini preko 40 Zelenih partija širom Evrope.

Gordan Bosanac: Potrebna nam je pravedna zelena tranziciija, a ovo što se dešava u Srbiji to nije

Gordan Bosanac, poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe Zeleni, ispred hrvatske stranke Možemo!, poručio je da je jedino prihvatljiva „pravedna zelena tranzicija“, što znači da se zarad interesa jednog dela Evrope ne može praviti pustoš u drugom delu – u Srbiji.

„Ne sme se žmuriti na nepravdu i nepovoljne uslove za iskopavanje litijuma u Srbiji“, rekao je Bosanac i poručio da ono što se u Srbiji dešava oko iskopavanja litijuma „duboko nepravedna zelena tranzicija“.

On je naveo da ima kontakte i sa drugim partijama, van EGP, koje su “šokirala” svedočenja iz Srbije o planiranom projektu kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, kao i načinima na koje vlast u Srbiji proganja i obračunava se sa ekološkim aktivistima.

Tomas Vajc: Ne smeju ponoviti neotklonjive greške koje mogu nastati eksploatacijom kritičnih minerala

Kopredsedavajući Evropske zelene partije, Tomas Vajc je u pismu podrške, koje je pročitano na današnjem skupu, upozorio da se ne smeju ponoviti neotklonjive greške koje mogu nastati eksploatacijom kritičnih minerala. Evropska unija prvo mora da se uveri da u Srbiji postoji pravni okvir koji omogućava ljudima da pozovu na odgovornost Rio Tinto i vladu Srbije. Takođe, Vajc je najoštrije osudio nasilje, pritvore i zastrašivanje aktivista koji se protive rudarenju litijuma.

“Podrška Evropske zelene partije potvrđuje da građani Srbije nisu sami u borbi protiv planirane devastacije životne sredine zarad profita Rio Tinta”.

Radomir Lazović: Veliki značaj podrške evropskih Zelenih

“Ova podrška pokazuje da u Evropi postoji veliki broj glasova koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji zbog rizika koje donosi projekat Rio Tinta.” – rekao je kopredsednik Zeleno-levog frontu (ZLF) Radomir Lazović na konferenciji za medije povodom podrške EGP.

U delu javnosti se borba protiv iskopavanja litijuma nastoji predstaviti kao da je “antievropska”, ali to očito negira podrška Evropske zelene partije, koju čini više od 40 zelenih stranaka širom Evrope. Ovo je za sada najznačajnija podrška koja je stigla građanima Srbije, i to od jedne od četiri glavne političke grupacije u Evropskoj uniji.

Lazović je rekao će poslanici ZLF u ponedeljak “iskoristiti svaki sekund” sednice Skupštine Srbije o predloženom opozicionom zakonu o zabrani eksploatacije litijuma i bora, da bi “demaskirali vlast čija je namera da nanese štetu građanima zbog profita strane kompanije”.

Biljana Đorđević: Koordinisanje akcija sa aktivistima u Gornjim Nedeljicama 

Koopredsednica ZLF Biljana Đorđević je rekla da će se na sastanku u Gornjim Nedeljicama dogovarati koordinacija aktivnosti u borbi protiv iskopavanja litijuma između parlamentarne opozicije, lokalnog stanovništva i aktivista. “Zeleno-levi front, naši članovi i pristalice, učestvovaće u svim akcijama protiv rudarenja litijuma”, rekla je Đorđević.

Borba protiv iskopavanja litijuma lažno se u nekim situacijama predstavlja kao borba protiv Evropske unije. “Ovo nije borba protiv Evropske unije, nego za prava građana da se uključe u procese koji se direktno tiču njihovog života. To je i stav Evropskih zelenih”, naglasila je Đorđević.

Marko Vujačić: Podrška Zelenih i u borbi za vladavinu prava, slobodu medija i protiv krađe izbora

ZLF je godinama posvećeno radio na izgradnji odnosa sa evropskim partnerima kako bismo imali otvorena vrata za razgovore, saradnju i iskrenu solidarnost u Evropi. Vredi podsetiti da su poslanici Evropskog parlamenta iz redova Zelenih bili ključni saveznici Zeleno-levog fronta i demokratske opozicije u borbi za vladavinu prava, slobodu medija i jačanje institucija u Srbiji. To su jasno pokazali podrškom rezoluciji o izbornoj krađi, koja je usvojena u februaru ove godine. Na temelju ovakve saradnje i međusobnog poverenja gradićemo evropsku Srbiju.” – izjavio je Marko Vujačić, međunarodni sekretar Zeleno-levog fronta.

Pogledajte celu konferenciju: 

Objavljeno: 04.10.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: