25 godina od početka NATO agresije

Na današnji dan pre 25 godina započela je NATO vojna agresija i bombardovanje SR Jugoslavije.

Vojna agresija nikada ne može biti rešenje, nego je put u pustoš, nove zločine i nepravde. Srbija je dvadeseti vek završila izopštena, razorena, napadnuta od strane najmoćnijeg vojnog saveza na svetu. Vreme je da se Srbija napokon oslobodi istih onih vlastodržaca, koji su pre više od dve decenije svesno širili mržnju među narodima i da krene putem pomirenja u regionu.

Nažalost, i 25 godina kasnije, isti oni koji su tada vodili Srbiju i gurnuli je u međunacionalne podele i sukobe, organizuju sebi miting i hvalospev, kako bi prekrojili gorku istinu da su se upravo oni obogatili u ratu i na tuđoj bedi. Pokušavaju da još jednom poture laž o sopstvenom patriotizmu. Ti isti ljudi opet nas dele po drugim osnovama, ali sa jednakom željom – da oni profitiraju, a mi budemo posvađani i međusobno sukobljeni.

Međutim, Srbija vrlo dobro zna i pamti da su se upravo oni čija nas je neodgovorna politika dovela do ambisa, useljavali u luksuzne stanove u Beogradu, dok su roditelji sahranjivali decu, a kolone izbeglica napuštale svoje domove. Nema reči koje mogu opisati gnev koji svi mi osetimo, kada znamo da su tadašnji, a nažalost i sadašnji vlastodršci, iskoristili rat za sopstveno bogaćenje, dok su nad drugima su počinjeni najstrašniji zločini. Isti gnev i bol moramo da osetimo bez obzira da li se radi o ubijenim pripadnicima srpske, albanske, romske ili bilo koje druge nacionalnosti.

Da li danas Srbija ima snage da se jednom zauvek otarasi onih koji su huškali sopstvene građane da idu jedni protiv drugih? Mi verujemo da ima! I da je vreme da profesionalni mrzitelji i uzurpatori javnog prostora i resursa odgovaraju za svoja nedela.

Objavljeno: 24.03.24.

Podeli vest!

Pročitaj i ovo: